Volgende keer Wagyu vanaf het weekend van 8 en 9 augustus!
Ons Wagyu
We begonnen 2025 met een nieuw runderras op onze boerderij, het Japanse Wagyu. Deze zijn wereldwijd vermaard vanwege hun unieke smaak, sterk dooraderde en malse vlees én gezonde vetten. De combinatie van al deze factoren zorgde ervoor dat we niet aarzelden om deze ook zelf te gaan kweken. Nadat een Duitse kweker zijn activiteiten stopzette, kwamen een 30-tal runderen van het bedrijf bij ons terecht. Hierbij 1 stier en heel wat jonge dieren waarmee we onze raszuivere kweek kunnen garanderen voor jaren!
Je kan ze herkennen aan hun smallere bouw en donkere vacht. In vergelijking met onze Wit-Blauwe en Rood West-Vlaamse runderen zijn ze een stuk smaller, dus ook zeer herkenbaar!
De runderen en kalfjes grazen vanaf 1 mei t.e.m. 1 november in de Damse natuurgebieden. Hier vinden ze het ideaal voedsel om hun grote eetlust te stillen. 's Winters op stal eten ze voornamelijk hooi.
Wat typeert Wagyu?
Anders dan onze "gewone" runderrassen duurt het bij Wagyu runderen veel langer om op te kweken van kalf tot volwassen dier. Wagyu runderen zijn kleiner van gestalte, groeien trager en maken een stuk minder spiermassa aan dan Belgisch Wit-Blauwe & rood West-Vlaamse runderen.
Na volgroeiing kalven de runderen ook nog minstens 2 maal. De runderen kunnen vrij vlot natuurlijk kalven, meestal zonder onze hulp of de dierenarts. Zo hadden we zelfs al een kalving van een tweeling op de natuurlijke manier!
Wat maakt het vlees zo uniek?
Het vlees is uniek vanwege zijn vetmarmering, die zo verweven zit tussen het vlees en mooi smelt bij het bereiden ervan. Het vet bevat een hoge concentratie aan onverzadigde vetten (oliezuur), dit gezonde vet kan helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Daarnaast bevat het vlees ook de gezonde omega-3 en omega-6 vetzuren, ijzer, zink en vitamine B12.
Het beste van al? Niet alleen in de duurdere stukken vlees kan je de smaak vinden, maar ook in burgers, steak tartaar & carpaccio kan je de typische Wagyu smaak aantreffen. Speciaal kruiden hoeft niet, enkel wat peper en zout. Geniet van de pure smaak!
Ook zuiver Wagyu ossenwit hebben we. Ideaal voor het braden van vlees. Zo voeg je nog meer smaak toe aan je gerecht.
Uiteraard is er ook steeds rundsvlees van Wit-Blauw of rood West-Vlaams te verkrijgen tijdens deze weekends. Wagyu is een aanvulling op het assortiment op dat moment, geen vervanging!